Werken in uitvoering

Ondertussen hebben we al serieus wat vooruitgang gemaakt met het organiseren van onze geplande werkzaamheden.

Als eerste hebben we een afspraak gemaakt met Hector de man die alle canvaswerk gaat uitvoeren. Hij komt zoals afgesproken en vrijwel op de afgesproken tijd bij ons langs. Dit is de eerste keer dat mijn Spaans danig op de proef wordt gesteld want onze amigo spreekt geen woord Engels. We nemen eerst de lijst met hem door van hetgeen we graag zouden doen en dan kan hij aan de slag met zijn blocnote en lintmeter om de offerte voor te bereiden. Hij stelt hier en daar nog een vraag (de juiste !) en we hebben al gauw door dat hij weet waar hij mee bezig is. Hij heeft ook allerlei staaltjes bij van de materialen waar hij mee werkt en op het eind heeft hij zelfs alle prijzen al klaar op een rijtje. Zoals steeds hebben we van tevoren gezegd dat wij niet van het marchanderen zijn maar dat we gelijk een goeie prijs willen.  Wij houden er nl. niet van dat er een hoge prijs wordt ingezet en dat je nadien moet gaan afbieden en je dan uitkomt op 35% of meer lager, dan hadden ze maar ineens goed moeten calculeren. Dat is goed als je aan een kraampje wat souvenirs koopt maar niet voor professioneel werk. Tenminste dat is onze mening en ons principe en daar houden we ons aan. Blijkbaar maakt dat wel een goeie indruk want de prijzen staan ons erg aan en Hector wil heel graag het hele project uitvoeren. Hij zegt dat het in deze maanden bij hem ook wat rustiger is omdat de meeste zeilers pas terugkeren in oktober en hij dus mooi de tijd heeft om alles voor die periode bij ons klaar te hebben.

We maken een deal voor het onderstaande lijstje :

- Nieuw materiaal op zijwanden en plafonds van de 3 kajuiten incl. verwijderen van het oude materiaal en alle lijmresten

- Zonnetent voordek 

- Extra beschermhoes voor UV gedeelte grootzeil

- Muggennetten voor alle luiken en inkom

- Zonnetent kuip (te bevestigen over nog te installeren aluminium frame)

- Nieuwe buiskap

- Buitenkussens

- Binnenkussens

- Matrasovertrek

 

De volgende die we moeten te pakken krijgen is Carlos, één van de plaatselijke lassers. Volgens de meeste zeilers is hij goed in zijn werk maar heeft een niet te onderschatten communicatieprobleem en een serieuze gebruiksaanwijzing. Hij maakt zelf ook uit met wie hij wel en niet wil werken. We zijn dus benieuwd hoe het zal gaan bij onze eerste afspraak.  Die komt hij na wat afgesproken datum en tijd betreft en dat wil hier al veel zeggen.  Hans heeft zijn tekeningen klaar en Carlos, die gelukkig wel goed Engels spreekt,  is precies wel onder de indruk van het concept en hij wil er eigenlijk gelijk aan beginnen, alleen is er wel één belangrijk probleem. Als we het hele ding in roestvrijstaal 316 willen laten maken zal dat allemaal uit Amerika moeten komen en dat gaat serieus in de papieren lopen en tijd kosten. Tijd hebben we,  teveel geld niet helaas. Carlos stelt voor het hele zaakje in niet-geanodiseerd aluminium te maken, moet even sterk zijn en is veel lichter in gewicht (het is tenslotte een serieuze kooi die erachter op komt te staan) en hij zal het wanneer het klaar is schilderen in een door ons te kiezen kleur.  We krijgen een paar dagen om hierover na te denken terwijl hij de prijs calculeert. Hans gaat te rade bij een zeiler hier in Monkey Bay die een aluminium schip heeft wat hij zelf heeft gebouwd en we gaan samen ook eens kijken op de werf waar een catamaran ligt met een aluminium frame wat nog niet zo lang geleden is geïnstalleerd. Na deze twee bezoeken zijn we eigenlijk overtuigd dat het even goed moet zijn dan roestvrijstaal, ook op internet vinden we geen echte afraders.

Nu nog even de prijs afwachten. En die valt weer heel erg mee. Uiteindelijk zullen we wel geld voor het totaalpakket gaan besteden maar we blijven erbij dat we dit soort zaken met onze portemonnee nooit ergens anders kunnen laten doen en we zijn ervoor speciaal naar hier gekomen. Dus niet twijfelen, doen ! 

 

Voorlopig als laatste nemen we nog contact op met Hugo.  Voor hem hebben we lak-, timmer- en polyesterwerk. Ook hij spreekt genoeg Engels zodat mijn technisch woordenboek in de kast kan blijven. Zijn prijzen zijn ietsje hoger dan we gehoopt hadden maar het is zeker nog in de richting van wat we zelf zo gedacht hadden te willen spenderen en het is zeker dat het een job is die wij zeker zelf niet willen doen, dus is het weer gauw beslist.

 Het grootste project voor hem is het lakken binnen in de boot. Dat wordt een hele smerige klus. Eerst zal er serieus geschuurd moeten worden, gedeeltes met een machine en daarna vijf lagen lak met daar tussenin ook nog wat geschuur. Wij hebben alvast  besloten  om tijdens die periode niet op de boot te wonen. We hebben al wat mogelijkheden in de buurt gecheckt en zullen wel wat vinden.

 

We zijn tevreden met de organisatie van de drie grootste projecten die we voor ogen hadden toen we naar hier kwamen. De prijzen vallen mee en we hebben het gevoel dat we een goeie klik hebben met de locale mensen die we gekozen hebben. Blijft afwachten en je hoort van elk van hen zowel goeie als minder goeie berichten maar we gaan gewoon af op onze eigen intuïtie en we zien dan wel hoe het uitdraait. 

 

Een ander belangrijk aspect is natuurlijk ook een planning. Met Hector zijn we ondertussen al gestart. Hugo staat gepland voor begin juli en Carlos heeft het materiaal besteld. Ben benieuwd hoe het verder gaat.

 

Maar eerst maken wij ons op voor het bezoek van Dirk en Anne. Het is drie jaar geleden sinds we bij hen in Amerika de zomermaanden hebben doorgebracht en het wordt tijd dat we mekaar weer eens kunnen vastpakken.

Nog vijf keer slapen !

 

2021  SyBaros - Volg onze wereldreis op de voet   Website & Hosting by DHComputing - Templates by Globbers